WAAROM ZO VEEL MOGELIJK BIOLOGISCH KOPEN?

In mijn eerste blog WAT IS NATUURVOEDING EIGENLIJK? / BLOGS | NutrEATious heb ik dit eigenlijk al kort aangestipt, maar er zijn nog meer redenen waarom. Eén ervan heeft te maken met ontlasting!!

Ontlasting

Een reden, die ik voor zich vind spreken is, is de test die Robin Braamhaar (consument en productontwikkelaar) onlangs liet uitvoeren met zijn ontlasting. Die werd twee keer getest op de hoeveelheid gif. De eerste keer na strikt gangbaar supermarkt dieet gevolgd te hebben, en de tweede keer na twee weken lang enkel 100% biologisch gegeten te hebben.

Resultaat? De test na zijn supermarkt-dieet liet zien, dat zijn ontlasting bomvol gif zat. Na twee weken biologisch zat er al wel tot 4 keer minder gif en 10 pesticiden kwamen al helemaal niet voor. Je kan je voorstellen wat voor stress deze gifstoffen jouw lichaam geven. Tel daar nog de overige stressfactoren in jouw leven bij, geen wonder dat je bijvoorbeeld steeds moe bent, en/of allemaal (vage) klachten hebt, vaak verkouden bent enz. enz. Natuurlijk kan je misschien zeggen, het is allemaal niet bewezen, dat deze stoffen ook echt schade aanrichten. Aan de andere kant is het wel zo, dat elk lichaam anders is, en dat er lichamen zijn die hier beter of slechter tegen kunnen. Ik vind zelf, alles waar je invloed op hebt om je lichaam een handje te helpen gezond te zijn, die dingen zou je met beide handen moeten aangrijpen.


De test na zijn supermarkt-dieet liet zien, dat zijn ontlasting bomvol gif zat. Na twee weken biologisch zat er al wel tot 4 keer minder gif in en 10 pesticiden kwamen al helemaal niet voor.


Dus alleen maar biologisch eten dan?

Voor zover mogelijk, zeg ik er wel bij. Want, ja biologisch is vaak duurder, en eigenlijk terecht (zie eerste blog). Gelukkig zitten er wel meer vitamines, mineralen, sporenelementen, bio-actievestoffen en voedingsstoffen in, en daarmee meer energie, leven en vitaliteit. Je zal er daarom minder van nodig hebben, en je lichaam krijgt wat het wil en zal jou niet steeds naggen met “ik wil meer eten”. Want zo lang je lichaam niet krijgt wat het wil aan bouw- en voedingsstoffen, zal het zeuren, en zal je tussendoortjes gaan eten. Eet je volwaardig, met genoeg gezonde eiwitten en vetten ernaast, erg belangrijk, dan zijn die tussendoortjes niet nodig. Dat scheelt dan weer geld, die je beter kan besteden aan biologisch eten.

Een andere tip als je echt op de centjes wilt/moet letten, is de lijst van dirty 12 and clean 15. Deze wordt elk jaar weer samengesteld. Op deze lijst vind je de meest bespoten groente en fruit en de minst bespoten groente en fruit. Eigenlijk, wat betreft pesticiden, prima om te beslissen om de groente/fruit op de minst bespoten lijst niet biologisch te gaan kopen. En om de meest bespoten groente/fruit in ieder geval wel biologisch te kopen! De lijst van 2024 is ook uit (in het Engels) : EWG's 2024 Shopper's Guide to Pesticides in Produce | Clean Fifteen


LET OP! Je ziet dat druiven voorkomen op de meest bespoten lijst. Dit geldt automatisch ook voor rozijnen (die graag aan kindjes worden gegeven als snackje), maar ook voor wijn. Mijn advies zou zijn om druiven, rozijnen en wijn echt biologisch te gaan kopen. 


Boekentips

Een goed boek over hoe met een beperkt budget toch zo veel mogelijk biologisch te eten, is het boek van Natasja Oehlen “BioBudget – Meer met minder”. Het geeft uitleg over wat biologisch eigenlijk betekent, welke betaalbare superfoods er zijn, met tips hoe zelf te kweken zonder groene vingers te hebben. Als bonus, ook nog eens 80 budgetrecepten met biologische groenten. 

Een ander boek, dat mooi aantoont wat er allemaal in biologische voeding qua voedingsstoffen, ENERGIE en LEVEN zit, is het boek “Barstensvol leven – een pleidooi voor vitale voeding” van Petra Essink en Paus Doesburg. Zij laten met mooie (microscopische) tests, verhalen van biodynamische boeren en koks bijvoorbeeld zien, wat het verschil is en wat dat doet voor jouw vitaliteit. Zo is er een plaatje van twee komkommers, allebei in schijven gesneden. De een is een gangbare komkommer, de andere een biodynamische. Na 16 dagen is te zien dat de biodynamische weer aan elkaar is gegroeid, de gangbare is aan het verrotten. Ook wortelen (de een gangbaar, de ander biodynamisch) zijn in schijven gesneden en er is een foto gemaakt van de doorsnede van beide.

Zo’n foto heb ik ook gemaakt, zie hiernaast. De twee links zijn de biodynamische wortels en rechts, de gangbare. Je kan het verschil, vind ik, duidelijk zien. De kleur van de twee linker is levendiger, kern is anders (voller) en de bast is groter. En natuurlijk de smaak. Ja, ik proef wel echt, dat de biodynamische meer smaak en structuur heeft en de gangbare is eigenlijk wateriger van smaak is.


Overigens, je kan niet per definitie zeggen, dat iemand die biologisch eet ook echt gezonder is. Suiker bijvoorbeeld heeft hetzelfde effect op het lichaam, of het nu biologisch is of niet. Het gaat er dus om WAT je eet en HOEVEEL je ervan eet, en ook zeer zeker, of je spijsvertering gezond genoeg is om alle voeding daadwerkelijk ook af te kunnen breken en op te kunnen nemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.