CURCUMINE: natuurlijk HULPMIDDEL bij ARTRITIS

Curcumine verdient een plekje tussen mijn blogs! Want wist je, dat curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, niet alleen een mooie kleur geeft aan je curry, maar ook heel veel gezondheidsvoordelen heeft? Gewrichtspijnen en ontstekingen verminderen onder andere.

Kurkuma in de Ayurveda en TCM

Bij artritis psoriatica, maar wat dat betreft bij elk ander auto-immuunaandoening, kan curcumine eigenlijk best een groot verschil maken. Kurkuma, ook wel gekend als "geel goud", heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren. In zowel Ayurveda als de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) werd en wordt nog steeds kurkuma toegepast vanwege zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen. 

Ayurveda erkent al eeuwen de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen, en zet het vaak in voor het bevorderen van de spijsvertering, ondersteunen van de lever en versterken van het immuunsysteem.

In de TCM wordt kurkuma gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren en pijn te verlichten; vaak aanbevolen voor aandoeningen zoals gewrichtspijn en ontstekingen. En ook hier speelt het een rol bij de verbetering van de spijsvertering.

De wetenschappelijk bewezen voordelen.

Curcumine is eigenlijk de meest wetenschappelijk onderzochte specerij ter wereld. De gezondheidsvoordelen zijn dan ook wereldwijd erkend. Een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen:

  • Ontstekingsremmend: Curcumine staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen om bijv. de symptomen van artritis psoriatica te verminderen.

  • Pijnstillend: Studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij het verlichten van pijn. Er is een bijv. een dubbelblinde gerandomiseerde, gecontroleerde studie die aantoont, dat het even goed werkt als naproxen (een veel gebruikte medicatie bij gewrichtspijnen)

  • Ondersteunt de lever: Deze specerij helpt de lever bij het ontgiften van het lichaam. Een gezonde lever is cruciaal voor het algehele welzijn, en specifiek belangrijk om te benoemen, voor het verminderen van psoriasis.  

  • Antioxidant: Curcumine is rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en zo de cellen te beschermen.

  • Andere dingen: Het is antibacterieel en antiviraal, verlaagt cholesterol, vermindert huidklachten & versnelt wondheling, vermindert insulineresistentie en beschermt de bloedvaatwanden, vermindert astmatische klachten en keelontsteking, bevordert de bloedsomloop en helpt bij spijsverteringsklachten.

Het heeft overigens weinig zin om vanaf nu elke dag gedroogde kurkumapoeder, verse kurkuma of curcumine supplement in poedervorm in je smoothies, thee, soep of overige gerechten te doen. Want het actieve deel erin is dan erg klein, de opname van curcumine gaat niet makkelijk, plus blijft het maar kort in de bloedbaan circuleren. Reden waarom ik het ook niet adviseer aan mijn klanten. Eigenlijk zonde van het geld. Maar… waarom dan een hele mail hieraan wijden?

Mijn ontdekkingsreis

Puur toevallig heb ik weer contact gekregen met een oud-collega (uit mijn ambtenarij tijd 😊) en via haar de Vidafy curcumine leren kennen. Uiteraard ben ik altijd zeer voorzichtig met supplementen, vooral als de claims te mooi klinken om waar te zijn. Echter, als iemand die je vertrouwt (grappig genoeg heeft zij nu ook een eigen praktijk) zeer mooie resultaten heeft behaald met haar klanten, dan is dat wel het onderzoeken en proberen waard. Daarom ben ik het zelf gaan proberen sinds bijna 3 maanden, en gebruik ik het nog steeds. Ik merk verschil qua energieniveau, mentale helderheid, en toch een wat mooiere huid.

Ook na het zien van een video (klik hier) van een Amerikaanse arts (Jeremy Thornton), die zijn ervaringen deelt over Vidafy en patiënten met auto-immuunaandoeningen, werd mijn enthousiasme bevestigd. In de video zie je o.a. bloedtesten van voor- en na gebruik en die laten een daling van ontstekingswaarden zien, en andere waarden die zich richting de streefwaarden bewegen of er zelfs al in zitten. Met andere woorden, een algehele gezondheidsverbetering.


UITERAARD zijn de JUISTE VOEDINGS- EN LEEFSTIJLKEUZES nog steeds VAN BELANG!! 


Het werkt allemaal synergetisch. Van geen supplement, of helingswijze hoef je te verwachten, dat het zijn werk gaat doen en jij achterover kan gaan leunen, op de bank Netflix bingen, met een zak chips op schoot. Iedereen die dat beweert mag je negeren. Ook hier mag je teruggrijpen naar de Ayurveda en de TCM: beide tradities benadrukken de holistische benadering van gezondheid, waarbij kurkuma wordt gezien als een integraal onderdeel van het welzijn.

Waarom werken deze Vidafy druppels zo goed?

Dit supplement is 27.000x beter opneembaar vanwege de revolutionaire gepatenteerde Duitse technologie (BioMS) die is gebruikt. Aangezien het vloeibaar is, en wij ook voor zo’n 70% uit water bestaan, gaat die opneembaarheid daarom zo ontzettend goed. Probeer maar een curcumine supplement in poedervorm op te lossen in water. Dat drijft, mengt niet goed. Dat gebeurt dus ook in het lichaam. Er zijn uiteraard ook andere vloeibare curcumine supplementen, alleen zijn die minder effectief als deze.

Wat ook fijn is, omdat de opneembaarheid zo ontzettend goed is, bevat het eigenlijk een lage dosis aan curcumine. Wat je zit met curcumine in poedervorm, dat dat toch wel een hele lading is (duizenden milligrams), terwijl in deze 31-33mg gram zit

Interesse gewekt?

Ik moet zeggen, dat ik de smaak eigenlijk aangenaam vind, en je kan het zeer makkelijk gebruiken. Je eigen golden milk, kurkuma drank ervan maken. Of in je thee, koffie, door de smoothie etc.

Je kan de druppels hier bestellen. Je kan kiezen tussen Nanofy en Curcuma Plus (met gember en vit. C). Goed om nog de volgende punten in overweging te nemen, n.a.v. mijn contact met de Amerikaanse arts Jeremy Thornton. Zijn advies zou zijn:

  • Het is aan te raden om minstens 3 maanden lang te nemen om effect te merken, maar eigenlijk wil je bij een auto-immuunaandoening het langer de tijd geven.  

  • Het advies is om te starten met de onderhoudsdosis van 10 druppels per dag (dan staat 1 fles gelijk aan 1 maand), echter, over het algemeen ziet hij, dat bij auto-immuniteit 20 druppels gedurende de eerste 3 maanden nodig zijn. Let op: merk je al verschil bij 10 druppels, dan hoeft het ophogen uiteraard niet!

  • Een mooie opmerking die hij nog meegaf: Remember our body has its own healing priority list which may not be the same as ours! Consistency is key!” Dit was voor mij in ieder geval een mooie reminder. 

Laat mij weten als je dit een kans wilt/gaat geven.

Ik stuur jou dan een flyer met hoe te gebruiken en kunnen wij afstemmen over hoe op te bouwen. Het opbouwen hoeft niet, maar wel aan te raden.


LET OP!

  • Bij zwangerschap op zich geen probleem. Wel alleen in overleg met je huisarts.

  • Bij gebruik van hoge dosis bloedverdunners is overleg met de behandelende arts een must. Dit, omdat van kurkuma bekend is, dat het een bloedverdunnende werking kan hebben. (Nogmaals, de dosis is wel laag bij Vidafy).

  • Heb jij een allergie voor kurkuma of gember (gember zit in de Curcuma Plus), dan kan je gaan reageren op de druppels.

Ik hoop, dat je het een en ander hebt kunnen ontdekken over kurkuma/curcumine. Sowieso ook lekker en goed om toe te voegen aan je gerechten. Weet alleen, dat je dan maar een kortdurende effect ervan kan ervaren (binnen 3uur weer uit je bloedbaan vs Vidafy 24uur) en dat de opneembaarheid dus erg laag is. Die kan je wel iets verhogen met zwarte peper. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.